Bio


Ardian Kyçyku (pseudonime letrare: Ardian-Christian Kyçyku / Ardian-Christian Kuciuk) është lindur në Pogradec më 23 gusht 1969.
Kreu studimet e larta në Universitetin Shtetëror të Tiranës, në Fakultetin e Histori-Filologjisë, dega gjuhë-letërsi.
Doktor i shkencave filologjike dhe doktorant në teologji (Universiteti i Bukureshtit).
Anëtar i Bashkimit të Shkrimtarëve të Rumanisë (nga viti 1998).

Vepra letrare të shkruara e të botuara në gjuhën shqipe: 
Në perandorinë e guritTiranë, roman, 1993
Mortëtroman, Prishtinë, 1997 / Tiranë 2020
Nata pas vitit zeroprozë, Prishtinë, 1998
Përkthimi, ose Jeta e një robi që nuk betohej se shihteroman, Bukuresht, 1999
Muza e Lojës, trilogji, Bukuresht, 1999
Lumenjtë e Saharasëroman, Tiranë 1999, Bukuresht 2010
Oreksi për bukën e qiellitroman, Tiranë, 1999
Diva ose Ngrënësi i Luleve, prozë, Elbasan, 2000
Engjëjt e tepërtroman, Prishtinë 2002, Bukuresht 2010
Kristali dhe hienatroman, Prishtinë 2002, Bukuresht 2011
Syroman, Bukuresht 2004, Prishtinë 2006, Tiranë 2007
Home, roman, Bukuresht, 2007, Prishtinë 2014
Si u pushtua Çmendustaniprozë, Prishtinë 2004
Në vend të Përjetësisëteatër, Prishtinë 2007
Puthmë skelet – roman me fëminiBukuresht 2007
zv.Libriteatër, Bukuresht 2008
Atirrëfim, Bukuresht 2009, Tiranë 2017
Shkëlqesi, ose pesë pamje nga pasqyrateatër, Prishtinë 2009
Gjaku asnjanës - jetë suflerësh, teatër, Bukuresht 2009
Një botë më tutjeteatër, Bukuresht 2012
Perla prozë e zgjedhur I, Pogradec 2012
Tregime të padukshme, prozë, Prishtinë, Bukuresht 2013
Ki$land – roman me fëmini, Tiranë 2014
Shtojca [Filmi i një kthimi / Kthimi i një filmi], skenar, 2015
Si - teatër, Bukuresht 2016, Prishtinë 2018
Trialog, ese ndërdisiplinore, Bukuresht 2016
Incógnito, roman, Tiranë / Bukuresht 2016
Pragu ose Vdekja shkruan me dy duar, shkujtime, Bukuresht 2019
Homo ex machina (I. Pantomima, ose Të fshehta nga jeta e prijësve, II. Pakica - ngjarje me 15 pamje dhe me disa lloje perdesh, III. Një si piano) 2019
Anonima ose Tirana në hijen e një kalimtari - rrëfilm, 2020
Krijime fëminie, shkujtime, 2021
Zo-om, proza, 2023

në gjuhën rumune: 
Viti kur u shpik mjellmaroman, Bukuresht 1997
E fshehta e ëmbël e marrëzisëprozë + 22 vizatime, Bukuresht 1998
Një fis i lavdishëm e që jep shpirtepopeja e një harrese, Bukuresht 1998, 2013
Hyu Epigonmonografi kushtuar jetës dhe veprës së Lasgush Poradecit, Timishoara 2000
Dashuri me shikim të funditprozë dhe teatër, Bukuresht 2000
Trilogjiaprozë e zgjedhur, Bukuresht 2002
Shtetrrethim – roman i shkruar me shumë pak thonjëzaBukuresht 2004, 2008
Ish - roman me dashuri & konspiracionBukuresht 2005, 2010
Empatikon ose Libri i jetës së parakohëshmeBukuresht 2007
Vend për një kukull të vetme – rrëfim për t’u filmuar / film për t’u rrëfyer, Bukuresht 2008
Qielli në zarf – rrëfim për t’u filmuar / film për t’u rrëfyer, Bukuresht 2011
Casting, ose Perdja nuk ndan më asgjëteatër, Bukuresht 2012
Një alfabet i poezisë shqipe, antologji, 101 poetë shqiptarë në gjuhën rumune, Bukuresht 2003 
Koha e zëvendësve, libër-intervistë kushtuar shpirtërimit shqiptar, Bukuresht 2003
Hyrje në semiotikëstudime dhe ese, Konstanca 2005
Shenjat dhe Kështjellastudime dhe ese, Bukuresht 2007
Imagologjia dhe ndikimi i saj në mass-media, ligjërata universitare, Bukuresht 2012
Comunicare in-humanum est, studime dhe ese, Bukuresht 2013
My last Million – antologji / spektakël nga poezia ballkanike, Bukuresht 2014
Outizëm dhe pagjumësi – studim mbi disa autorë të shqipes, Bukuresht 2014
Epocalipsa - roman, Bukuresht, 2014
Në vend të përjetësisë, teatër, 2016
Një gramatikë e mërgimit në dy gjuhë “të huaja”, ese, 2016
Lloji / Gjinia – pjesë me një akt dhe me një vrasje, teatër, 2019
Eksodi i suflerëve - stereodramë, 2022
Shtyp(shkron)ja, monodramë, 2022
Bashkautori – poezi të thyera, 2023

 

SkenarëRima (al), Ghid (ro), Relationshop (ro), Sticking (ro) Crescendo (ro) Pas (ro)Lexime në gjuhën shqipe:


Shfaqje:


Profesor universiteti (Semiotika dhe stilistika e teatrit / Teknika hartimi të punimeve shkencore).
Mes viteve 2006 dhe 2020 ka qenë sekretar shkencor, dekan dhe rektor); bashkëthemelues dhe bashkëdrejtues i revistës evropiane "Haemus" që botohet në Bukuresht qysh në vitin 1998.

Çmimi Kombëtar i Letërsisë Penda e Argjendtë për vëllimin me tregime "Perla" (2012)